Gam-Jensen.dk: Discus i Danmark
 symphysodon discus - en side om akvariets konge og mest sagnomspundne fisk

Besøg Tropefisk - alt til den kræsne akvarist...

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
 genveje: Test af varmelegemer | Artikler | Vejledninger | Debatfora | Køb & salg | NYHEDSBREV
 Forsiden
- Om mig | Akvarier
- Kontaktinformation
- Gode links | Søg

 Forbrugertests
- Varmelegemer

 Artikler
- Indkøb
- Dyre discus
- Prydakvariet
- Trives dine discus
- Opdræt (1) | (2)
- Sygdom
- Centralfilter (1) | (2)
- Biologisk filtrering

- Optimal pH-værdi
- Fisk eller ferie?
- Når du flytter

 Vejledninger
- Gode råd
- Factsheet
- Foder og fodring
- Opskrifter
- Filtrering
- Vandværdier
- Mild varmekur
- Hård varmekur
- Saltkur

- Medicinering
- Journal
- Billig pH-sænker
- Leksikon (Q&A)

 Discus-galleri
- Databasen
- Still-billeder
- Videoklip


 Spørg bare løs
- Debatten
- Discusklubbens debat


 Min salgsliste
- Ønskelisten
NY
- Køb, salg og bytte


Filtrering i discusakvarier
senest opdateret 04-06-2009

En af de væsentligste faktorer for at dine discus skal trives, er et velindkørt og velfungerende bakteriologisk filter.
Filtre renser akvarievandet på flere måder:

  • Små partikler, der kommer ned i filteret bliver siddende i filtermaterialet, hvilket gør vandet klart.
     
  • Bakterier og svampe, der er en naturlig del af vandet, sætter sig på filtermaterialet og omdanner derved de affaldsstoffer som fisk og fodring medfører (biologisk filtrering). Det vil sige, at disse bakterier og svampe delvist omdanner opløste og uopløste organiske affaldsstoffer til andre opløste stoffer, som fjernes ved regelmæssige vandskift (1/4 - 1/3 én gang om ugen eller hver dag ved opdræt).

De farligste stoffer er nitrit og ammoniak, som i filteret omdannes til nitrat og ammonium. Ved for dårlig filtrering sker denne proces kun delvist, og de skadelige stoffer ophober sig i akvariet, som til sidst vil slå dine discus ihjel. Står fiskene og er mørke, gisper efter luft som om der ikke er ilt nok i vandet, tyder det på, at filtreringen ikke fungerer optimalt. Kan du måle små mængder af enten nitrit eller ammoniak, og står fiskene som beskrevet ovenfor, så skift 60-80% af vandet med det samme.

Man skal normalt kun rense sit filter og filtermateriale 2 - 4 gange om året eller når der ikke kommer den normale mængde vand igennem. For ikke at fjerne eller ødelægge de aktive organismer bruges samme vandtemperatur ved rensning som akvarievandet. Det biologiske materiale, så som keramikrør, lavasten eller leca-nødder skal skylles meget forsigtigt, da alt for meget "guf" ellers går til spilde i kloakken.

Filtertyper
Ved anskaffelse af et filter, bliver man nemt forvirret, da der findes så mange forskellige slags. Der findes udvendige og indvendige filtre i en del forskellige mærker. Vores erfaring er, at det godt kan betale sig at ofre lidt ekstra på et ordentligt filter, da disse holder bedre og ikke larmer så meget som de billige.

De indvendige filtre har egentlig kun 2 simple funktioner. Den første er at cirkulere vandet, den anden er mekanisk filtrering. Mekanisk filtrering vil sige, at filteret kun fjerner det flyvende synlige skidt i vandet, og skal derfor renses dagligt, da det ellers bliver en "affalds-bombe", som gør mere skade end gavn. Dette må ikke bruges som eneste filtrering i discusakvarium, men kan være et fint supplement i et opdrætsakvarium, hvor der fodres kraftigt.

De udvendige filtre (spandfilter) er klart at foretrække til discus. Dels fordi der kan være meget filtermateriale i, hvilket resulterer i en mere effektiv rensning. Det er vigtigt at have en stor spand-volumen, da jo mere materiale der kan være i spanden, des bedre renses vandet. Eksempelvis bruger vi selv filtre med en spandvolumen på 5,3 liter i et 128 liter, 10 liter i et 250-325 liter og 22 liter i et 900 liters akvarie.

Da de fleste spandpumper med stor volumen renser alt for mange liter vand i timen, er det en god idé at sætte en reguleringshane på udstrømmerslangen. På denne måde er der mulighed for at skrue ned for vandets hastighed, så dine discus ikke "flyver" rundt i akvariet.

Man har for nylig fundet ud af, at det er vigtigere med en langsom filtrering over en stor filtervolumen end at vandet kører hurtig igennem filtermaterialet mange gange i timen. Førhen hed det sig, at vandet skulle renses 2,5-3 gange i timen. Nu har man fundet ud af, at der er bedre kun at filtrere vandet 1-2 gange i timen over en stor filtermasse.

Filteret ilter vandet, hvis du sætter udstrømmer-røret i vandets overflade. Placér udstrømmer-røret, så strålerne peger lodret ned i akvariet eller skråt ind mod bagvæggen. På denne måde "pisker" vandet ikke rundt i akvariet.

Filtermaterialer
Det er en god idé at sammensætte flere forskellige slags filtermaterialer, da disse har hver deres funktion.
Finere filtermaterialer fjerner de synlige partikler, så vandet bliver klart.
Af finere filtermateriale kan nævnes filtervat og fint skumgummi.

Grovere filtermaterialer
er de bedste til den biologiske filtrering, da de har en større overflade, hvor mange bakterier kan sætte sig for at æde de skadelige stoffer. Jo flere bakterier man kan samle i filteret, jo bedre renses vandet. Af grovere filtermateriale kan nævnes keramikrør, små leca-nødder, groft skumgummi, bio-bolde, "plast-fuglereder".

Tørvemos
Tørvemos er uundværligt, hvis du gerne vil have noget rigtigt godt vand til dine discus. Tørvemos afgiver stoffer i vandet (huminsyre), således at vandet bliver "surt". Det vil sige, at det kommer til at minde om det vand de lever i, i naturen. Desværre er der den ulempe, at det farver vandet gulligt når tørvemossen er helt ny. En rigtig god idé er at komme tørvemossen i en nylonstrømpe, så det ikke flyder rundt i vandet. Du kan enten hænge nylonstrømpen op i akvariet, eller komme den ned i din pumpe.

UV-filter
Hvis man opdrætter discus og/eller ønsker krystalklart vand, så er det næsten ikke til at undgå at anskaffe sig et UV-filter. Ved opdræt og opfodring af unger, skifters meget vand og der fodres kraftigere end normalt. Vandet bliver derfor tit mælkehvidt/mat og kedeligt at se på. Dette fjerner UV-filteret fuldstændigt, og du får krystalklart vand.

UV-filteret slår alle bakterier, orme og parasitter ihjel, så vandet bliver
MEGET rent; det eneste det ikke slår ihjel er affaldsstoffer og fiskene. UV-filteret fungerer ved at bestråle vandet med UVC-stråler. De fleste kender UVA- og UVB-stråler fra solarier, så vi har med en endnu kraftigere og farligere bestråling at gøre her. Det er derfor en god ide at komme sølvpapir rundt om studserne, hvor slangerne sidder fast, så der ikke kommer stråler andre steder hen end på vandet -dette er ikke en advarsel, men UV-filtre bruges normalt udendørs i havebassiner, hvor de er gemt af vejen. Man skal altid placere UV-filteret på udstrømmerslangen, da der ellers ikke kommer de nødvendige bakterier ned i filteret.

Nogle mener ikke, at det er en god idé at bruge UV-filtrering, da fiskene har svært ved at klare nye bakterier, men hvis UV-filteret bruges rigtigt, vil dette aldrig blive et problem. Det er rigtigt, at man kan slå nyindkøbte fisk ihjel, hvis de har gået i klinisk rent vand, hvilket opnåes ved UV-filtrering 24 timer i døgnet, og man så kommer hjem i et akvarie, hvor man ikke har brugt UV-filretring.

Måden man bruger UV-filteret på, er ved maksimalt at have det tændt 16-18 timer i døgnet på et tænd/sluk-ur. På denne måde forbliver der lidt bakterier og parasitter i vandet, så det ikke "kommer bag på" fiskene ved flytning. Jeg har købt mange unger som er opvokset i UV-filtreret vand, og har
ALDRIG haft problemer.