Gam-Jensen.dk: Discus i Danmark
 symphysodon discus - en side om akvariets konge og mest sagnomspundne fisk

Besøg Tropefisk - alt til den kræsne akvarist...

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
 genveje: Test af varmelegemer | Artikler | Vejledninger | Debatfora | Køb & salg | NYHEDSBREV
 Forsiden
- Om mig | Akvarier
- Kontaktinformation
- Gode links | Søg

 Forbrugertests
- Varmelegemer

 Artikler
- Indkøb
- Dyre discus
- Prydakvariet
- Trives dine discus
- Opdræt (1) | (2)
- Sygdom
- Centralfilter (1) | (2)
- Biologisk filtrering

- Optimal pH-værdi
- Fisk eller ferie?
- Når du flytter

 Vejledninger
- Gode råd
- Factsheet
- Foder og fodring
- Opskrifter
- Filtrering
- Vandværdier
- Mild varmekur
- Hård varmekur
- Saltkur

- Medicinering
- Journal
- Billig pH-sænker
- Leksikon (Q&A)

 Discus-galleri
- Databasen
- Still-billeder
- Videoklip


 Spørg bare løs
- Debatten
- Discusklubbens debat


 Min salgsliste
- Ønskelisten
NY
- Køb, salg og bytte


Flyt - og tag dine fisk med
- af Kim Gam-Jensen

På et tidspunkt i ens liv sker det: Man står overfor en flytning og har et eller flere velfungerende og godt kørende akvarier. Dem vil du naturligvis flytte med, men når de indeholder discus, kan det være svært at gennemskue, hvordan det sker lettest for dig og til mindst gene for dine fisk. Denne artikel handler om den - for mig - største flytning af fisk, jeg indtil nu har været med til.

Tidligere boede vi et et hus på 135 m2 og var på vej til et nyt på hele 225 m2. En pæn forbedring og med hele 45 m2 til mit nye akvarierum, som jeg har glædet til mig længe. Et rum, hvor vi weekenden forinden havde brækket det gamle trægulv op og støbt nyt betongulv med en pæn isolering, så varmeregningen ville være til at holde ud. Når vi alligevel var i gang blev der også lavet afløb og vask, så det for fremtiden ville være nemt at rengøre spandpumper, fangstnet og lignende.

Mit store problem i forbindelse med flytningen var mine discus. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at mine øvrige fisk nok skulle klare det, men eftersom alle akvarier skulle tømmes for vand, planter, dekorationer, flyttes og fyldes med vand, var jeg klar over at "transporttiden" ville blive forholdsvis lang for mine discus. En lang transporttid er lig med temperaturfald, iltmangel og i værste fald - sygdom og dødsfald. Ergo måtte jeg finde en fornuftig løsning.

Normalt læser jeg ikke de reklamer, der dumper ind af brevsprækken særlig grundigt og der var da heller ikke tid til det under pakningen af husstanden i øvrigt. Men på et tidspunkt tog jeg mig den frihed at tage en ølpause under hvilken jeg fandt en folder fra en kæde, der leverer alle mulige og umulige dimser til vores biler. Alt lige fra "Brian-terninger" til brede fælge og mini-køleskabe. Det var under dén læsning, jeg fandt over en såkaldt "inverter", der kunne levere 220 volt fra bilbatteriets 12 volt.

- Den, tænkte jeg, er løsningen på alle mine problemer! Efter lidt søgen efter information på nettet var jeg blot endnu mere sikker i min sag og investerede de små tusind kroner, inverteren kostede. Og den var alle pengene værd!

Gammelt vand er godt vand
Vi - en af mine rigtig gode venner og jeg selv - flyttede mine akvarier over tre omgange i løbet af én weekend - og alle fisk blev behørigt transporteret i flamingokasser med både varmelegeme og luftpumpe. Takket være inverteren kunne jeg forsyne fiskene med op til 150 watt luksus og samtidig var der ro til at få sat alle akvarier på plads inden fiskene kom i. Men hvad med vandet?

Inden flytningen blev påbegyndt var
jeg klar over, at jeg var nødt til at flytte en del vand med, så fiskene ikke skulle blive unødigt stresset af ændrede vandværdier. Jeg havde derfor indkøbt nogle 70 liters beholdere, som jeg kunne transportere mit "gamle" akvarievand i. Gammelt akvarievand har, ud over den egenskab at det er gammelt, den uvurderlige værdi, at fiskene er vant til at gå i vandet. Alt fra pH-værdi til vandets hårdhed er præcis som det skal være, i modsætning til frisk hanevand.

I samtlige akvarier blev hældt ca. 60-70% gammelt vand og resten rent hanevand med den ønskede temperatur. Altså præcis som et ganske almindeligt vandskifte, som jeg selvfølgelig ikke havde foretaget umiddelbart forinden flytnigen. Temperaturen i transportkasserne og akvarierne blev tilpasset hinanden og fiskene blev stille og roligt fanget og sat i de nyopsatte akvarier.


Billede: Foreløbig opsætning af reol med fire 200 liters akvarier. Bemærk centralfiltret nederst til højre på billedet. Foto: Kim Gam-Jensen

Centralfilter og spandpumper blev ligeledes - takket være inverteren - holdt kørende undervejs, og dermed skulle jeg ikke vente på en ny bakteriekultur der først skulle dannes. Der har - sandsynligvis - af samme grund ikke været målbare udsving i hverken nitrit eller nitrat efter filtrene blev igangsat, hvilket jeg tager som et sikkert tegn på, at alt har fungeret tilfredsstillende.

Og her går det godt
Denne artikel er skrevet to uger efter flytningen og der har ikke været et eneste tegn på stress eller sygdom blandt mine discus. Faktisk spiste fiskene allerede et par timer efter de blev sat i de respektive "nye" akvarier, så jeg må i alt beskedenhed betegne flytningen som en meget stor succes.

Alt i alt var mine discus udenfor deres vante omgivelser (læs: under flytning) i mellem 4-6 timer. Normalt ville man derefter langsomt tilpasse temperatur, pH-værdier og så videre og alligevel er der stor sandsynlighed for, at de ville være modtagelige for voldsom stress med deraf følgende sygdom.

Det er utroligt så langt man kan komme for tusind kroner og en smule tålmodighed...Andre artikler: