Gam-Jensen.dk: Discus i Danmark
 symphysodon discus - en side om akvariets konge og mest sagnomspundne fisk

Besøg Tropefisk - alt til den kræsne akvarist...

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
 genveje: Test af varmelegemer | Artikler | Vejledninger | Debatfora | Køb & salg | NYHEDSBREV
 Forsiden
- Om mig | Akvarier
- Kontaktinformation
- Gode links | Søg

 Forbrugertests
- Varmelegemer

 Artikler
- Indkøb
- Dyre discus
- Prydakvariet
- Trives dine discus
- Opdræt (1) | (2)
- Sygdom
- Centralfilter (1) | (2)
- Biologisk filtrering

- Optimal pH-værdi
- Fisk eller ferie?
- Når du flytter

 Vejledninger
- Gode råd
- Factsheet
- Foder og fodring
- Opskrifter
- Filtrering
- Vandværdier
- Mild varmekur
- Hård varmekur
- Saltkur

- Medicinering
- Journal
- Billig pH-sænker
- Leksikon (Q&A)

 Discus-galleri
- Databasen
- Still-billeder
- Videoklip


 Spørg bare løs
- Debatten
- Discusklubbens debat


 Min salgsliste
- Ønskelisten
NY
- Køb, salg og bytte


Når din ferie går i fisk
- af Kim Gam-Jensen

Denne artikel henvender sig primært til ejere af voksne og veltilpassede discus, der er i god foderstand. Anbefalingerne i artiklen er ikke rettet mod discus-unger og ej heller nyindkøbte eller syge discus der kan kræve løbende behandling.


Det er altid rart at have naboer. De kan bruges til at få en øl over hækken, til at tømme postkassen når du er på ferie - og ikke mindst til at passe dine kæledyr. Fint nok hvis du har hund, kat, kanariefugl og kvælerslanger, men har du fisk, kender du sikkert også usikkerheden: Løber godheden mon af med dem, så de ender med at tømme hele foderbøtten ned i akvariet af bare næstekærlighed?

Den gode nyhed er, at alle dine bekymringer er unødvendige, eller måske endda forgæves. Skal du på ferie i en uges tid eller lignende, så læs bare videre. Er du hjemmefra ret meget længere end det, så find helst nogle naboer uden for meget næstekærlighed...

Tilbage til det naturlige
I naturen er forekomsten af foder meget varierende og derfor er en lang række dyr tvunget til at indrette sig derefter. Nogle af disse dyr er dem, vi holder i vore akvarier. Kigger vi på discus, er der i de sydamerikanske floder (i den øvre del af Amazonfloden ved Rio Negro) ofte overvældende mængder af foder. Faktisk oftest...

Men efterhånden som de tusinder af forskellige dyr i floderne yngler i løber af sæsonen, bliver der stadig hårdere kamp om føden. Alt fra vandlopper over discus og til krokodiller kræver deres offer og jævnligt svinder forrådskammeret ind fra det overdådige til det knapt mærkelige.

I naturen er det ikke sandsynligt, at discus går fuldstændig uden foder i flere dage i træk; der vil der i det mindste oftest være minimale foderressourcer at trække på. Netop den variation i ressourcerne er med til at sikre fiskene alle de proteiner og vitaminer, de behøver -  og det er faktisk præcis det samme vi selv forsøger at opnå når vi som akvarister fodrer varieret.

Ferien kalder
Selvom de fleste af os har 5-6 ugers ferie om året, er det jo langtfra sikkert, at vi tilbringer dem ret langt fra vores akvarier. Det kan der være masser af gode grunde til, men fiskene bør ikke være én af dem - eller de bør i hvert fald ikke være undskyldningen.

De kan nemlig - i modsætning til netop hunden, katten, kanariefuglen og kvælerslangen - sagtens klare sig alene i et stykke tid og opskriften er rimelig simpel og involverer hverken de kære naboer eller familien:

Du skal selvfølgelig - som altid - sikre dig at dine fisk er i god foderstand. Det gør du ikke ved at overfodre de sidste dage inden ferien, men ved at fodre så der er spist op. Hverken mere eller mindre. Det indebærer altså ikke at fodre ekstra, men blot at fodre fornuftigt. Samtidig bør du forinden ferien sikre dig, at du har foretaget de nødvendige vandskifte og selvfølgelig rengøring af akvarium og eventuelt rensning af filter. Vandskiftet kan med fordel placeres dagen før afrejse - og bør for øvrigt være præcis samme mængde som normalt.

Inden du tager af sted bør du også kontrollere at den tekniske installation - varmelegeme, pumpe, evt. luftpumpe og så videre - fungerer som den skal. Hvis du ikke allerede har det, bør du også installere et tænd/sluk-ur på akvariet, således at fiskene får tilstrækkeligt med lys (og ikke mindst mørke) og bibeholder deres normale rytme.

En fisk uden mad
- er i en lang periode stadig en glad fisk. Rent fysisk sker der det, at fiskens mavesæk og fordøjelsessystem i løbet af et par dage indretter sig til situationen og simpelthen skrumper ind i en periode. Fisken begynder at forbrænde nogle af de reserver den har og dens normale fordøjelsessystem går på "standby".

Fald ikke for fristelsen for at købe det såkaldte "weekend-foder" i din lokale akvarieforretning - det er fuldstændig værdiløst! Voksne, velnærede fisk kan sagtens klare at gå uden mad i en uges tid og endda endnu længere, og nogle vil endda mene at de har godt af det, da det er med til at få "renset systemet". Du bør dog være opmærksom på, at ungers vækst kan gå i stå hvis de ikke bliver fodret over en længere periode
. Selv holder stort set alle mine fisk fastedag hver torsdag - alle unger naturligvis undtaget. I sig selv er jeg overbevist om, at en ugentlig fastedag er en god idé, og så passer det perfekt med, at jeg alligevel har andre gøremål.

Når du så kommer tilbage fra ferie, er det vigtigt at du ikke tænker »Nååhhh, det er vel nok synd for jer« og lige giver dine fisk en ekstra gang foder. Tænk på, at deres mavesæk og fordøjelsessystem er skrumpet ind og der skal dermed næsten ingen foder til for at mætte dem. Start i det små og gå op på normal fodermængde i løbet af 3-4 dage.

Sidst, men ikke mindst vil jeg hermed ønske dig og dine fisk en rigtig god ferie - I har begge fortjent det!

Andre artikler: