Gam-Jensen.dk: Discus i Danmark
 symphysodon discus - en side om akvariets konge og mest sagnomspundne fisk

Besøg Tropefisk - alt til den kræsne akvarist...

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
 genveje: Test af varmelegemer | Artikler | Vejledninger | Debatfora | Køb & salg | NYHEDSBREV
 Forsiden
- Om mig | Akvarier
- Kontaktinformation
- Gode links | Søg

 Forbrugertests
- Varmelegemer

 Artikler
- Indkøb
- Dyre discus
- Prydakvariet
- Trives dine discus
- Opdræt (1) | (2)
- Sygdom
- Centralfilter (1) | (2)
- Biologisk filtrering

- Optimal pH-værdi
- Fisk eller ferie?
- Når du flytter

 Vejledninger
- Gode råd
- Factsheet
- Foder og fodring
- Opskrifter
- Filtrering
- Vandværdier
- Mild varmekur
- Hård varmekur
- Saltkur

- Medicinering
- Journal
- Billig pH-sænker
- Leksikon (Q&A)

 Discus-galleri
- Databasen
- Still-billeder
- Videoklip


 Spørg bare løs
- Debatten
- Discusklubbens debat


 Min salgsliste
- Ønskelisten
NY
- Køb, salg og bytte


Byg dit eget centralfilter (2)
- af Kim Gam-Jensen

Siden jeg skrev den første artikel om centralfiltre har jeg fået masser af positive tilkendegivelser, men også nogle kommentarer fra mennesker, der absolut mener at folk der benytter centralfiltre er nødt til at medicinere præventivt. Det vil jeg gerne indlede denne artikel med på det skarpeste at afvise!

Såfremt du sikrer nogenlunde optimale forhold for dine discus, er der absolut ingen behov for medicinering - hverken præventivt eller helbredende. At sikre optimale forhold er såmænd ikke så svært når blot du overholder nogle ganske enkle spilleregler som stabile vandværdier og løbende vandskifte.Billede: Hjørne med afløb fra et af akvarierne i centralfilter-systemet. Bemærk det dobbelte glas, der fungerer som hhv. overfladesug og overløb. Foto: Kim Gam-Jensen

Hurtigere og nemmere vandskifte
Men tilbage til det, det hele handler om, nemlig opbygningen af centralfilteret. Som beskrevet i min første artikel om emnet, udgøres mit centralfilter af fire rum med hver deres funktion, men med det overordnede mål at sikre en effektiv biologisk rensning. Imidlertid har de fleste akvarister, der etablerer centralfilter også flere akvarier (deraf navnet centralfilter) og der er da også andre opgaver end rengøring af filteret, der bliver betydeligt lettere.

I de fire akvarier jeg pt. har i centralfilter-systemet, er vandgennemstrømningen ca. 150% af akvariets volumen pr. time. Lang tilstrækkeligt til en effektiv rensning og perfekt til discus, der ikke bryder sig om kraftig vandgennemstrømning.

Hvor jeg før måtte foretage vandskifte i flere akvarier, gør jeg det nu kun i ét. Jeg tapper en del af vandet (typisk 30-50%) i et af akvarierne i centralfilter-systemet og fylder i forvejen modnet vand - naturligvis med samme vandværdier - direkte i centralfilteret. Dermed fordeler vandet sig automatisk til de øvrige akvarier i systemet og dermed sparer jeg en del arbejde.Billede: I centralfilteret er nu tilføjet automatisk vandpåfyldning (fjerde rum med gul studs øverst). Så bliver det vist ikke nemmere. Foto: Kim Gam-Jensen

Men der kan faktisk spares endnu mere tid. Hvor jeg tidligere manuelt påfyldte vand efter at have tappet ved et vandskifte, gik jeg i tænkeboks for at finde ud af, hvordan jeg kunne automatisere endnu et element i pasningen. Jeg var godt klar over, at der fandtes dyre computersystemer, der kan håndtere automatisk vandpåfyldning, men var (heldigvis) også nødt til at tage hensyn til økonomien.

Automatisk påfyldning af vand
Løsningen blev faktisk særdeles simpel, men effektiv: Til landbrug findes der automatiske vandpåfyldere, der typisk bruges til kvæg. Ganske vist er de store og lidet smukke, men afprøvet i generationer og dermed formodede jeg, at de virkede. Som sagt, så gjort og jeg investerede de små 150 kroner en sådan kostede.

Den blev monteret i der fjerde rum i centralfilteret, umiddelbart over den pumpe, der leverer returvandet til akvarierne. Når der sker en vandfordampning eller jeg skifter vand, falder vandstanden i centralfilteret, og vandpåfylderen går i aktion. Den sikrer dermed, at pumpen aldrig kører tør.

I den anden ende af slangen fra vandpåfylderen sidder nemlig de vandtilberedningskar, som jeg benytter til systemet. Via hævert-princippet sikrer jeg, at der er et konstant vandtryk på vandpåfylderen.Billede: 2x100 liters sammenkoblede kar til vandtilberedning og med afgang til automatisk vandpåfyldning. De to slanger i forgrunden leverer hhv. osmosevand og pH-sænker i det omfang, det er nødvendigt. Foto: Kim Gam-Jensen

Som det ses på billedet herover, har jeg koblet to kar sammen med en flexslange og en klat silikone. I det venstre kar sidder et 300 watt varmelegeme, der sikrer temperaturen, mens der i det højre kar sidder en pumpe, der ved at pumpe vand til det første kar sikrer cirkulationen. Kigger du i baggrunden til venstre for midten ved det venstre kar, kan du se det rør, der leverer vand til vandpåfyldningen.

I karrene ovenfor sikrer jeg naturligvis, at pH-værdien er tilsvarende i akvarierne, ligesom der sidder et varmelegeme, således at temperaturen også er den samme.
Med den opsætning kan jeg faktisk nøjes med at tappe den ønskede mængde vand af ved vandskifte; vandpåfyldningen sikrer selv resten af processen.

Ikke alt for automatisk
Bor du et sted, hvor vandets pH-værdi er god nok til dine discus (i modsætning til hvor jeg bor, hvor pH-værdien ligger på over 8), kan du faktisk koble din vandforsyning direkte til centralfilteret, hvis blot du placerer tilstrækkeligt kraftige varmelegemer hvor hanevandet løber ind. Min erfaring er, at det dog kræver mindst 1 watt pr. samlet liter akvarievand selvom du påfylder tempereret vand.

Men pas nu på, for vi bevæger os jo ind i en faldgrube. Det er ikke meningen, at akvaristik skal automatiseres, og jeg lavede ovenstående primært for at finde ud af, om det ville fungere i virkeligheden - ikke for at "slippe" for at arbejde med mine fisk. Jeg har masser af andre ideer til at automatisere de daglige og ugentlige rutiner, men tøver med at føre dem ud i livet af frygt for, at hobbyen bliver til noget automatiseret.

Men prøv - og vurdér - selv. Måske bliver du positivt overrasket...

Andre artikler: