Gam-Jensen.dk: Discus i Danmark
 symphysodon discus - en side om akvariets konge og mest sagnomspundne fisk

Besøg Tropefisk - alt til den kræsne akvarist...

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
 genveje: Test af varmelegemer | Artikler | Vejledninger | Debatfora | Køb & salg | NYHEDSBREV
 Forsiden
- Om mig | Akvarier
- Kontaktinformation
- Gode links | Søg

 Forbrugertests
- Varmelegemer

 Artikler
- Indkøb
- Dyre discus
- Prydakvariet
- Trives dine discus
- Opdræt (1) | (2)
- Sygdom
- Centralfilter (1) | (2)
- Biologisk filtrering

- Optimal pH-værdi
- Fisk eller ferie?
- Når du flytter

 Vejledninger
- Gode råd
- Factsheet
- Foder og fodring
- Opskrifter
- Filtrering
- Vandværdier
- Mild varmekur
- Hård varmekur
- Saltkur

- Medicinering
- Journal
- Billig pH-sænker
- Leksikon (Q&A)

 Discus-galleri
- Databasen
- Still-billeder
- Videoklip


 Spørg bare løs
- Debatten
- Discusklubbens debat


 Min salgsliste
- Ønskelisten
NY
- Køb, salg og bytte


Artikler
senest opdateret 04-06-2009

Herunder finder du nogle af de artikler, jeg har skrevet om mine erfaringer med at holde discus, herunder indkøb, opdræt og behandling af sygdomme, teknik og en række mini-tests. De nyeste artikler er markeret med
NY

Artikler om discus:

 • Indkøb og isætning (april 2002)
  Basis for succes med discushold starter når du skal ud og kigge hos sælgeren, uanset om det er en akvarieforretning eller en privatperson. Der er nogle grundlæggende ting som du bør være opmærksom på for at undgå ubehagelige overraskelser og det er netop det, jeg vil forsøge at fortælle om i denne artikel.
   

 • Hvorfor så dyre? (september 2002)
  Når du skal ud og købe discus, vil du opdage, at det er en er de dyrere akvariefisk. Men hvorfor er det sådan? Jeg har herunder prøvet at lave en lille udregning for at anskueliggøre, hvad det egentlig koster at opdrætte et kuld discus-unger.
   

 • Discus i prydakvariet (maj 2002)
  Jeg har altid været fascineret af discus. En majestætisk fisk, der med sin rolige adfærd og smukke farver appellerer til de fleste mennesker. I denne artikel vil jeg fortælle om mine erfaringer med at holde discus i beplantede prydakvarier.
   

 • Trives dine discus? (februar 2003)
  Når du - efter de fleste akvaristers målestok - har investeret mange penge i dine discus, er det både ud fra et dyreetisk og økonomisk synspunkt væsentligt, at dine discus trives. Fisk, der har det godt, lever længere og har større incitament til at yngle.
   

 • Opdræt af discus (1) (juni 2002)
  Når man har haft discus i et stykke tid, melder lysten sig til at finde ud af endnu mere om fisken og deres adfærd, og tankerne går måske over på opdræt. Discus har en ganske unik yngelpleje, der kun findes hos én anden cichlide i verden, og selve det at se forældrene "opfostre" deres unger er en sand fornøjelse.
   

 • Opdræt af discus (2) (juli 2002)
  Discus lægger så vidt muligt deres æg på en lodret flade, og gerne en speciel æglægningskegle. Når det lykkedes at få forældrene af discus til at lægge æg, er spændingen som regel stor: Skimler æggene, vil forældrene passe de nyklækkede unger godt nok og kan ungerne klar sig når forældrene engang skal fjernes?
   

 • Discus og sygdomme (maj 2002)
  Det kan være svært helt at undgå sygdom når du holder discus. Et forkert vandskifte, et varmelegeme der går i stykker eller blot en plante fra et akvarium med sygdom kan betyde, at du bliver ramt. Jeg har herunder samlet nogle af mine erfaringer.
   

 • Når din ferie går i fisk (juni 2003) NY
  Det er altid rart at have naboer. De kan bruges til at få en øl over hækken, til at tømme postkassen når du er på ferie - og ikke mindst til at passe dine kæledyr. Fint nok, men har du fisk, kender du sikkert også usikkerheden: Ender de med at tømme hele foderbøtten ned i akvariet af bare næstekærlighed?.
   

 • Flyt - og tag dine fisk med (september 2002)
  På et tidspunkt i ens liv sker det: Man står overfor en flytning og har et eller flere velfungerende og godt kørende akvarier. Dem vil du naturligvis flytte med, men når de indeholder discus, kan det være svært at gennemskue, hvordan det sker lettest for dig og til mindst gene for dine fisk.
   

Artikler om teknik og vandmiljø:

 • Byg dit eget centralfilter (1) (august 2002)
  Når man har opdrættet discus i nogen tid og i flere dertil indrettede akvarier, kender man arbejdet med vandskifte, tilpasning af pH-værdi og justering af temperatur i flere akvarier. Det bliver ikke bedre, hvis yngleparrene ind i mellem skal flyttes fra et akvarium til et andet.
   

 • Byg dit eget centralfilter (2) (november 2002)
  Vandfordampning er en af akilleshælene når du har dit eget centralfilter. Der findes dyre computersystemer til blandet andet automatisk vandpåfyldning, der især benyttes af saltvandsakvarister der i forvejen er vant til uoverkommelige priser. Men du kan let selv lave det hele for langt under en femhundredekroneseddel.
   

 • Byg dit eget centralfilter (3) (kommer i februar 2003)
  Et centralfilters kapacitet er direkte handler ikke alene om filterets størrelse kontra akvariernes volumen, men også om filtermaterialer, gennemstrømningshastighed, vandets iltning og flere andre faktorer. Det og en række andre relaterede emner vil jeg forsøge at belyse nærmere i denne artikel.
   

 • Biologisk filtrering: Derfor er den så vigtig (august 2002)
  Formålet med biologisk filtrering, er at holde det vandet i vores akvarier frie for skadelige stoffer, så som ammoniak og nitrit. Dette er for at sikre, at de opståede organisk producerede affaldsprodukter, fra fisk, foder og planter, bliver destrueret på en sådan måde, at det bliver omdannet til harmløse uorganiske produkter.
   

 • Discus: Den optimale pH-værdi (januar 2003)
  Det er vigtigt for enhver discus-holder, at have noget vand, hvori dine discus trives. Ellers vil det på et eller andet tidspunkt føre til stress med sandsynlige følgesygdomme og måske til døden for dine fisk. Så langt er de fleste enige, men her stopper enigheden ofte. For hvad er de optimale vandværdier?
   

Tests og anmeldelser:

 • Forbrugertest: Varmelegemer (januar 2003) NY
  De findes når du skal købe bil, køleskab, højtryksrenser, vaskemaskine, vugger, mobiltelefoner og masser af andre produkter - men indtil nu har vi akvarister savnet tests, der kan fortælle os hvilke produkter der fungerer godt. Det var baggrunden da jeg satte mig for at teste en række produkter til vores akvarier, hvoraf dette er den første.
   

 • Forbrugertest: Varmelegemer - 2. udgave (tidspunkt endnu ikke fastsat)
  Efter de særdeles positive reaktioner fra både brugere, importører og producenter, fortsættes testen af varmelegemer. Denne gang er der kommet mange flere varmelegemer til, og flere melder sig konstant til med nye produkter. Følg med i den næste spændende test, der kører over sommeren og efteråret 2003).
   

 • Forbrugertest: Spandpumper (test kører marts 2003 - juni 2003)
  Anden serie i testen er spandpumperne, der findes i en lang række prisklasser med en lang række funktioner og faciliteter. De skal alle opfylde de samme biologiske krav, men de gør det på vidt forskellige måder. Jeg har testet hvilke spandpumper der fungerer bedst, nemmest og i det hele taget opfylder akvaristers stigende krav.